Bu Sitedeki Tüm Yazılar Ücretsizdir. Sadece Sizden İstediğimiz "Allah Bu Siteyi Hazırlayandan Razı Olsun" Amin... Demenizdir.

SÜTLAÇ & GÜLLAÇ..

























Ramazan ayında insanın canı Osmanlı mutfağından klasik tatlar çekiyor..Ben modern ve çikolatalı tatları daha çok sevmeme rağmen, iftardan sonra Güllaç, Sütlaç, Baklava gibi herzaman yemediğim tatlıları tercih ediyorum.. Belki psikolojik belki de vücudun ihtiyacından ama ne olursa olsun klasik tatlılar da çok güzel :)

Ramazanın ilk günü hatırlarsanız Kayınvalideme gitmiştik . Orada yediğim en güzel sütlacı yemiştim. Bu sütlacın tadı gerçekten her zaman yediğimden çok farklıydı..Ben normalde sütlacı çok sevmem..Ama bunu çok ama çok sevdim ve mutlaka blogumda paylaşmalıyım dedim..Herşeyi pirinci, şekeri, sütü tam kıvamındaydı..Nişastanın verdiği ağırlıktan eser yoktu..mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum..

Gerekli malzemeler ;


  • 2 lt süt
  • 500 ml su
  • yarım su bardağından 1 parmak fazla pirinç
  • yarım kilo şeker

Şeker hariç tüm malzemeyi pişireceğimiz tencereye koyalım. Orta hararetli ateşte yavaş yavaş pirinçlerin pişmesini bekleyelim. Boza kıvamında bir karışımımız olunca şekeri ilave edelim. Şekerden sonra 15 dakika daha kaynatalım. Ağzı açık kaynatalım ve pişirirken ara ara karıştıralım. Dibinin tutmamasına dikkat edelim.

Sıcakken kaselere boşaltalım . Soğuduktan sonra üzerini tarçınla süsleyelim. Biz tarçın serperken bir dantel örtüden yardım aldık. Böylece örtüyü kaldırdıktan sonra sütlacımızın üzerinde desenler ortaya çıktı :)

Sütlacımızı buzdolabında muhafaaza edelim hatta dolabımızda fazla yemek varsa kaselerin üzerini streç filmle kaplayalım. Böylece sütlaçlarımız yemek kokmaz :)


























Güllaç ise, benim için Ramazanın en güzeli..Çok seviyorum ve yemeğe doyamıyorum..Geçen gece iftar için hazırlanırken Elma Tv'de "Fark Etmeden Diyet" programındaki sunucu İftar'da güllacı içimiz rahat tüketebileceğimizi söyledi..Bildiğiniz gibi diğer tatlıların(baklava, şekerpare vb.) şeker ve yağ oranları yüksek. Ama güllacın şeker ve yağ oranı çok düşük..yaşasınnnn :)

Ben klasik yapılan güllaçtan farklı olarak , tepsi veya borcam yerine , tek kişilik porsiyonlar halinde yapmayı tercih ettim. Böylece hem sunumu daha farklı, sütü de çok bol oldu :) Güllacı bol sütle yemeği çok seviyorum..

Gerekli Malzemeler ;

  • her bir kase için 1 yaprak güllaç ( ne kadar yapmak istereniz )
  • eğer tüm paketi yaparsanız, 2 lt süt ( ben yağsız sütten yaptım )
  • her bir litre süt için bir su bardağı toz şeker ( 2 lt süt için 2 su bardağı tozşeker )
  • tüm paket için bir paket toz vanilya
  • 1/2 fincan gülsuyu
  • tüm paket için 2 su bardağı ceviz ( rondodan geçirilmiş)
  • üzeri için nar,ceviz içi, toz antep fısıtığı vb.

Paketin üzerinde yazan tarifin aynısını yaptım Sadace ek olarak Zuhal'in yaptığı gibi vanilya, bir de kendimden gülsuyu ekledim.

Sütü, şeker ile birlikte karıştırarak kaynatalım. Kaynamaya yakın vanilyasını ve gülsuyunu ilave edelim. Kaynayan sütü ılımaya bırakalım.

Sütümüz ılındıktan sonra her bir kase için bir yaprak güllacı elimize alalım. Güllacı kasemizin şekline göre bölelim. Ben herbir böldüğüm güllacı süte batırıp kasenin içerisine öyle koydum. Yarı yaprağı koyduktan sonra arasına rondodan geçirdiğimiz cevizlerden serpiştirelim. Üzerine kalan güllaç yaprklarını süte batırıp yerleştireli. En son üzerine 1-2 kepçe süt dökelim. Ve buzdolabına kaldıralım. Süslemesini yerken yapabilirsiniz..

Hiç yorum yok:

www.yemekvar.blogspot.com adresindeki yazı ve tariflerin Kaynak göstermeksizin Tamamı veya Bir Kısmının KOPYALANMASI YASAKTIR.
elifintarifleri.blogspot.com ve oktayustayemektarifleri.blogspot.com sitelerine katkılarından dolayı teşşekkür ederiz.