Bu Sitedeki Tüm Yazılar Ücretsizdir. Sadece Sizden İstediğimiz "Allah Bu Siteyi Hazırlayandan Razı Olsun" Amin... Demenizdir.

Croissant / Kruvasan Tarifi Yapılışı Malzemeler

 
Malzemeler
40 gr şeker
10 g rtuz
300 ml su
17 gr taze maya

25 gr süt tozu
500 gr sert un (ekmek unu)
300 gr yağ
1 tatlı kaşığı süt ile çırpılmış yumurta sarısı (egg wash)

Hazırlama Süresi: 1/2 saat
Kabarma Süresi: 2.5 saat
Pişirme Süresi: 15 dakika

Bu ölçüden her biri 55 ile 60 gr ağırlığında 16-18 adet kruvasan yapabilirsiniz.

Hamur
Hamuru 10-12 saat önceden hazırlayın.

Şekeri ve tuzu, soğuk suyun 3'te birinde eritin. Ayrı bir kasede, ilk önce geri kalan suyla mayayı, daha sonra da süt tozunu karıştırın.

Elektrikli mikserin kasesine, unu yerleştirin ve daha sonra düşük hızda, mikserin hamur karıştırma aparatını kullanarak, ilk önce şeker ve tuz karışımını, daha sonra da maya karışımını çırpın. Çırpma işlemine, hamurun içindeki maddeler iyice karışana kadar ve hamur kasenin kenarlarından kendiliğinden ayrılana kadar devam edin. Bu işlem 1.5 saatten fazla sürmemelidir; hamur üzerinde gereğinden fazla işlem yapmayın.

Kabarma
Hamurun üzerini bir havlu ile örtün ve ılık bir yerde 30 dakika kadar kabarması için bırakın. Hamur ölçü olarak iki misli kabarmalıdır.

Karbon gazlarını serbest bırakmak için hızlıca hamuru parmaklarınızla çevirin ve hamuru yuvarlayın. Hamurun ağır olmaması için üzerinde gereğinden fazla işlem yapmayın.

Streç film ile hamuru kaplayın ve 6-8 saat kadar dondurucuda bekletin.

(Eğer hamur 1 saat geçtikten sonra kabarmışsa, yukarıda açıklandığı gibi hamuru tekrar yuvarlayın.)

Yuvarlama ve Şekillendirme
Hamurun üstünden, çapraz şekli kesin. Hafif unlanmış yüzeyde, hamuru 4 ayrı yerde açın, her seferinde 4'te birini döndürün ki sanki küçük bir kafanın çevresinde 4 büyük kulak gibi bir görünüm oluşsun. Yağı orta kısma yerleştirin, sıkı olmalı, fakat çok da sıkı olmamalı, aynı zamanda da hamurun ısısı ile aynı olmalıdır.

Bu 4 kulağı yağın tam üzerine katlayın ve yağı tamamıyla kapadığından emin olun. Böylelikle yağ dışarı sızmaz, çalışma yapacağınız yüzeyi hafifçe unlayın ve dikkatlice hamuru, dikdörtgen olarak 40x70 ölçüsünde açın.

Hamurun üzerindeki fazlalık unu temizleyin. Hamuru 3'e katlayın ve streç filmle sarın. En az 20 dakika kadar buzdolabına koyun, işlemi tekrar edin, daha önceki yönünden başka zıt bir yöne doğru yuvarlayın. Tekrar sarıp, daha önce olduğu gibi buzdolabına koyun, işlemi bir kere daha tekrar edin. Hamuru, 40x75 dikdörtgen ölçüsünde, açın ve hamuru açtıkça, çalışma alanınızı hafifçe unlayın.

Hamuru havalandırmak için iki kere çevirin ki, fire vermesini engelleyin ve aynı zamanda da dikdörtgenin şeklinin bozulmamasına dikkat edin. Büyük bir bıçakla, kenarları temizleyin ve hamuru uzunlamasına, 2 eşit şerit halinde kesin. Üçgen kalıbın kısa kenarını, hamurun bir uzun kenarı boyunca yerleştirin ve bıçağın arkasıyla kontürünün sınırlarını çizin.

Üçgeni tersine çevirin ve daha önce olduğu gibi bordürün kenarlarını çizin. 16-18 üçgen çizene kadar bu şekilde devam edin ve daha sonra keskin bir bıçakla bunları kesin, (ilk başta şekilleri çizmek hata yapmanızı engelleyecektir.)

Üçgenleri, fırınlama kağıdı üzerine yerleştirin. Streç filmle ile kaplayın ve birkaç dakika buzdolabına koyun, eğer hamur çok ısınırsa, yumuşayabilir ve çatlar.

Üçgenleri her seferinde bir tanesini koyarak, uzun uç size yakın olacak şekilde, çalışma yüzeyi üzerine yerleştirin, iki kısa ucu gerdirin ve daha sonra, sizden uzak olan kenardan başlayarak, kendinize doğru üçgenleri yuvarlayın. Merkezi sivri ucun ortada ve altında olduğundan emin olun ki, pişirme sırasında kabarmasın.

Şekil aldıkları zaman, kruvasanlan fırınlama kağıdına yerleştirin. Kıvrılmış hilal şekli yapmak için, sivri ucun olduğu yönde gelenleri içeri doğru çevirin.

Fırının kenarları her zaman en sıcak olduğu için, son sıradaki kruvasanların yüzü arkaya doğru bakmalıdır, yoksa uç kısımları kurur ve yanar. Kruvasanların üzerine, içten dışa doğru, fırça yardımı ile yumurta sürün, böylelikle hamurun katmanları birbirine yapışmaz bu da kruvasanların usulüne uygun şekilde kabarmasını engeller. Nemin olmadığı, (24-30°C) çok sıcak yerde, ölçü olarak iki misli olana kadar bırakın, bu yaklaşık 2 saat alır.

Pişirme
Tekrar, hafif bir şekilde kruvasanların üstüne yumurta sürün.

Fırını 230°C'de ısıtın.

Daha önceden ısıtılmış fırında kruvasanlan 15 dakika pişirin.

Hemen tel raf üstüne aktarın ve birbirine değmemelerini sağlayın.

Saklama
Kruvasanlar, 2 haftaya kadar çok iyi donar. Pişirildiklerinde ve hala sıcak iken, plastik torbalara sarın ve anında dondurun. Servis yapmak için, dondurulmuş şekilde 250°C'deki fırına yerleştirin ve 5 dakika pişirin. Pişirilmemiş kruvasanlan dondurmak için, fırınlama kağıdına yerleştirin ve kabarmadan dondurun. Servis yapacağınız zaman kabarmasına izin verin. 8 günden fazla dondurmayın.


Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

www.yemekvar.blogspot.com adresindeki yazı ve tariflerin Kaynak göstermeksizin Tamamı veya Bir Kısmının KOPYALANMASI YASAKTIR.
elifintarifleri.blogspot.com ve oktayustayemektarifleri.blogspot.com sitelerine katkılarından dolayı teşşekkür ederiz.